Janet van der Weide, Lambert van der Weide, Drenthe in Transitie, energielabel, salderingsregeling, inductiekookplaat, gasfornuis, energieneutraal, duurzaam, Rode, Aa en Hunze, HR++ glas, warmtepomp, zonnepanelen, pelletkachel, isolatie
20 september 2018

Denk mee met de verdere verduurzaming van huize Van der Weide

Janet en Lambert van der Weide kochten in 2017 hun eerste huis in Rolde. De woning, die destijds energielabel D had, wisten zij met vele duurzame aanpassingen om te toveren tot een klimaatneutrale woning met energielabel A. Maar de duurzame maat is bij hen nog niet vol.

Wat hebben ze al gedaan?

  • De tussenwoning voorzien van isolatie: vloerisolatie, spouwmuurisolatie en gedeeltelijk dakisolatie (op de kinderkamers);
  • Kunststof kozijnen met HR++ glas in de kinderkamers en de studeerkamer en binnenkort HR++ glas in bestaande kozijnen op de hele benedenverdieping;
  • Veertien zonnepanelen op het dak aan de zuidkant;
  • Een elektrische warmtepomp die zorgt voor verwarming in huis en voor warm water;
  • Een inductiekookplaat ter vervanging van het gasfornuis.

Als het aan Janet en Lambert ligt, kan hun huis nog veel duurzamer en zijn ze daarom op zoek naar aanvullende duurzame aanpassingen. Ze hadden zelf al wat ideeën, maar kwamen voor een aantal dilemma’s te staan.

  • Een pelletkachel is lekker voor het comfort en om het elektriciteitsverbruik tijdens de echt koude dagen te verminderen, maar de fijnstofuitstoot van de kachel is weer nadelig.
  • Dakisolatie en/of kunstofkozijnen met HR++ glas aan de kant van het huis die nog niet gedaan is, namelijk de ouderslaapkamer en de gang die alle kamers boven met elkaar verbindt, maar wegen de kosten wel op tegen de besparing die het oplevert?
  • Zonnepanelen aan de noordkant van het huis: levert meer energie op, maar eist wel de aanschaf van een accu omdat de salderingsregeling afgeschaft wordt.

Janet en Lambert zijn benieuwd: “Wat vind jij van het idee van een pelletkachel? En heb je andere duurzame ideeën die rendabel kunnen zijn, bijvoorbeeld een warmteterugwinsysteem?”

Wil je meedenken met Janet en Lambert, of heb je een tip of idee? Laat op Facebook een reactie achter of stuur een mail naar redactie@ditenergie.nl.

 

DIT is
3
8
0
initiatieven