Drenthe in Transitie, ConnectingFriends, Marian Stoppelenburg, gastvrij reizen, Jan van Bon, duurzaamheid, Sociale cohesie, Let’s Gro,
05 september 2017

Besparen met gastvrij reizen

Locatie: Noordenveld

Op reis gaan en niet te hoeven betalen voor je overnachtingen en maaltijden. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch is het mogelijk met het concept ConnectingFriends van Marian Stoppelenburg en Jan van Bon uit Roden.

Marian en Jan dromen van een duurzame samenleving, niet alleen wat betreft het milieu, maar ook wat betreft de sociale cohesie. Omdat alleen dromen niet genoeg is ontwikkelden zij ConnectingFriends, platform voor ‘gastvrije reizigers’. “Gastvrije reizigers bieden elkaar zonder kosten maaltijden en overnachtingen aan. Zo besparen zij geld, energie en afval. Deze besparingen zijn een bijkomend voordeel bij het hoofddoel van het platform: ontmoetingen die onze wereld mooier maken.”

Samen sparen en besparen

"Met dat geld creëren we kansen voor derden. Die kansen ontstaan door de financiële ondersteuning van projecten, aangedragen door de leden zelf.”

“De besparingen van geld, energie en afval ontstaan doordat de leden, andere leden ontvangen in hun eigen huis. Tijdens hun ontmoetingen koken ze en eten ze gezamenlijk. Een reiziger hoeft dus geen gebruik te maken van extra vervoer en commerciële horecavoorzieningen. Dat voorkomt in veel gevallen verspilling van geld, energie en voedsel. Zoals gezegd, vormen deze besparingen ‘slechts’ een extra voordeel. Een groter, structureel voordeel van ConnectingFriends schuilt in een unieke manier van waardecreatie. Een lid betaalt geen contributie, maar doneert vijf euro per maand. Met dat geld creëren we kansen voor derden. Die kansen ontstaan door de financiële ondersteuning van projecten, aangedragen door de leden zelf.”

Een mooi voorbeeld

“Maria uit Kaapverdië woont als sinds 1970 in Rotterdam. Met haar lidmaatschap ziet zij een kans om haar droom te verwezenlijken: een crèche voor kinderen uit arme gezinnen op Santo Antão, het eiland waar zij in 1948 is geboren. In januari 2017 heeft ConnectingFriends de eerste financiële bijdrage voor het project geleverd.”

Sociale cohesie in de samenleving

“Los van de projecten leidt het concept van ConnectingFriends tot nog een ander duurzaam en sociaal voordeel van onschatbare waarde: toename van de sociale cohesie in de (Nederlandse) samenleving”, sluiten Marian en Jan hun verhaal af.

Op 4 november houdt ConnectingFriends een bijzondere sessie tijdens het Inspiratiefestival Let’s Gro in de Openbare Bibliotheek in Groningen. Belangstellenden kunnen de sessie bijwonen. Binnenkort verschijnt hier meer informatie over op www.letsgro.nl. Voor informatie over ConnectingFriends kunt u terecht op www.connectingfriends.net

 

Reacties

Jelte Hommes, Taribush festival, duurzaamheid, natuur, elektriciteit, water, eten, drinken, logistiek, taribush kuna, muziek, theater, kunst, film, workshops, verhalenvertellers, geluidsnormen, grondwater, gerecycled, eco-toiletten, 28 oktober

Terugblik op een festival met een duurzaam tintje

“Duurzaamheid raakt makkelijker in de vergetelheid wanneer er zoveel meer aspecten zijn waar rekening mee gehouden moet worden.” Volgens Jelte Hommes – coördinator duurzaamheid bij het Taribu...

Meer lezen...