zelfvoorzienend droomhuis, rust en vrijheid in drenthe, elektrische toekomst, afval, groene varkens, westerzwam, duurzaamheid, energie, CO2, Pieter Brink, Esther Reijn, René Benders, Anita Marskamp, Eva, Wiebe, Gossen
21 december 2017

Terugleestips van de redactie: 2017

Locatie: Drenthe

Met het nieuwe jaar in zicht, blikken we terug op 2017. De DIT-redactie zet de vijf best bekeken initiatieven op een rij:

Een zelfvoorzienend droomhuis

Geïnspireerd door schrijver en oud-politicus Jan Terlouw, gingen Pieter Brink en zijn vrouw aan de slag met het ontwerp en de bouw van hun eigen CO2-neutrale woning. Met de wens om volledig 'off the grid' te kunnen leven, wekken ze zelf energie op via zonnepanelen en leveren ze stroom die ze niet gebruiken terug aan het net. Tevens heeft hun woning in Holtien een kleine CO2-footprint doordat ze tijdens de bouw gebruik hebben gebruik hebben gemaakt van bestaande materialen.

Rust en vrijheid in Drenthe

Esther Reijn zocht, na zeven jaar op Curaçao gewoond en gewerkt te hebben, samen met haar man een plek in Nederland om een camping met veel vrijheid te creëren. De locatie van recreatiecentrum de Zandpol in Drenthe bleek uitermate geschikt. Als campingeigenaren voelen zij zich verantwoordelijk voor het maken van duurzame keuzes. Bij de verbouwing werd daarom gekozen voor groene energie, duurzame verf en is er een warmtepomp geïnstalleerd. Daarnaast biedt de camping biologische biertjes aan en kan je er je eigen huisje bouwen om te verhuren.

De elektrische toekomst

Steeds meer mensen in Nederland schaffen een elektrische auto aan, maar hoe duurzaam is zo’n voertuig eigenlijk? René Benders, onderzoeker Energie & Milieuwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, zet de voor- en nadelen van elektrisch autorijden voor ons op een rij en bespreekt hoe realistisch een toekomst zonder fossiele brandstoffen is.

Afval voor de Groene Varkens

Anita Marskamp wist te weinig over de herkomst van haar voedsel en vindt verspilling en afval een groot probleem in de Nederlandse keukens. Zij besloot daarom om haar eigen varkens te houden. De varkens leven op het groenafval van bewoners uit de buurt. Het vlees verkoop Anita lokaal. Zij hoopt dat mensen meer bewust worden van afvalproductie en de herkomst van het vlees dat zij eten.

Een kijkje bij … WesterZwam

De DIT-redactie ging op bezoek bij WesterZwam. Initiatiefnemers Eva, Wiebe en Gossen kweken oesterzwammen op koffiedik die ze met de fiets ophalen bij bedrijven uit de directe omgeving. Ze laten zien dat ook een afvalproduct nog waarde heeft.

Drenthe in Transitie, IVN, Het duurzaam drenthe event, waterstof, westerzwam, Vepa, Assen, Adjiej Bakas, André Faaij, Alex van Oost, Tjisse Stelpstra

Hét Duurzaam Drenthe Event 2018

We kijken terug op een zeer geslaagd Hét Duurzaam Drenthe Event, waar kantoormeubelmaker VEPA werd uitgeroepen tot het meest duurzame bedrijf van dit jaar!...

Meer lezen...