Lelieteelt, zonnepanelen, Wapse, klimaattop, mega-zonnepark, Hollandscheveld, Noordscheschut, Nieuweroord, Groningen, KAVB, DEO, Solease, Energy Academy, Hoogeveen, Coevorden, Assen, Dedemsvaart, Drenthe in Transitie
01 september 2017

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: augustus 2017

Locatie: Drenthe

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje.

#Lelieteelt

Hoewel de lelieteelt in het Noorden slechts tien procent van het landelijk totaal omvat, is de provincie Drenthe uitgeroepen tot koploper van de verduurzaming van lelieteelt. André Hoogedoorn van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) maakte dat deze maand bekend tijdens de open dag voor lelietelers in Wapse. Volgens Hoogendoorn wordt er veel tijd en energie gestoken in duurzaamheid en wordt er goed samengewerkt tussen de telers. Hun motivatie is dan ook toekomstgericht. "Men ziet dat als men dit nog generaties lang wil doen, dit alleen maar duurzaam kan", aldus Hoogendoorn.

#Zonnepanelen

Begin dit jaar ging de Drentse Energie Organisatie (DEO) een samenwerking aan met het Utrechtse Solease. Zij bieden particulieren de mogelijkheid aan om zonnepanelen te huren. Het vormt een oplossing voor mensen die gebruik willen maken van eigen duurzame energie maar het niet kunnen veroorloven. In Drenthe blijkt het huren van zonnepanelen een succes te zijn. De gemeenten Coevorden en Assen zijn koploper als het om de verhuur van zonnepanelen gaat.

#Klimaattop

Op initiatief van de drie Noordelijke provincies wordt op 9 november de eerste Noordelijke Klimaattop georganiseerd in de Energy Academy in Groningen. Met de lancering van de website deze maand is de aanloop naar het evenement officieel van start gegaan. Verschillende bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en de wetenschap zullen samenkomen om gezamenlijk actie te ondernemen die bijdraagt aan een beter klimaat en om de energietransitie te versnellen.

#Mega-zonnepark

De gemeente Hoogeveen kan met de mogelijke komst van 200.000 zonnepanelen voorop lopen als het gaat om duurzaamheid. Richard Kimmann is agrarisch ondernemer en wil de grote hoeveelheid panelen gaan aanleggen op 60 hectare grond in Hollandscheveld. De energie die het zonnepark oplevert kan 18.000 huishoudens van stroom voorzien. In 2019 hoopt de ondernemer de gemeente van groene stroom te voorzien. Naast de plannen van Kimmann zijn er in Hoogeveen ook plannen voor zonneparken bij Noordscheschut en Nieuweroord.

 

Reacties

Energiebesparing, duurzaam, duurzaamheid, duurzaamste gemeente, energie, energieneutraal, woonwijk, Aa en Hunze, Henk heijerman, enexis, de wolden, emmerhout, rené van de weide, bert kunnen, wakker emmen,

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: september 2017

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje....

Meer lezen...