Drenthe in Transitie, tiny forest, IVN, Assen, Meppel, ledverlichting, Drentsche Aa, Staatsbosbeheer, Oudemolen, Ansen, Hugo Galama
30 augustus 2018

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: augustus 2018

Locatie:

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje.

#Minibossen

Om verstedelijkte gebieden groener te maken, gaan twaalf gemeenten in heel Nederland in samenwerking met natuurorganisatie IVN zogeheten ‘tiny forests’ aanleggen. Binnen de provincie Drenthe wordt het minibos ter grootte van een tennisbaan in Meppel aangelegd. Daar worden meer dan veertig inheemse bomen en struiken geplant, zoals wilgen, berken, eikenbomen, hazelaars en lijsterbessen. "De bomen en struiken worden op verschillende hoogtes geplant, zodat het bosje als een soort 3D-puzzel in elkaar valt", vertelt Daan Bleichrodt van IVN. Het bos zal bijdragen aan meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Daarnaast dient het bos ook als geschikte plek om natuureducatie te geven.

 

#Ledverlichting

De gemeente Assen heeft de ambitie om meer duurzame energie op te wekken en minder energie te verbruiken. De gemeente zet daarom stevig in op verduurzaming van de openbare verlichting. Tot nu toe zijn de lampen van 5.500 lantaarnpalen vervangen door ledlampen. Daarmee is een energiebesparing van 40% gerealiseerd. De gemeente gaat hierna verder met het verduurzamen van 750 lantaarnpalen langs de ringweg Assen en vervolgens met de straatverlichting in overige wijken en industrieterreinen. Eind 2018 moeten alle lantaarnpalen in Assen ledverlichting hebben.

 

#DrentscheAa

Niet alle natuur in de Drentsche Aa valt met machines te onderhouden, dus komen er jaarlijks internationale vrijwilligers helpen bij het intensieve handwerk. Maar liefst 20 Staatsbosbeheer studenten van over de hele wereld maakten zich eind augustus sterk voor behoud van diversiteit in de natuur én de belangrijke recreatieve waarde van het gebied. Vanuit Japan tot aan Rusland zijn studenten op eigen kosten naar Oudemolen gekomen om te helpen. In ruil voor het verrichte werk geeft Staatsbosbeheer de studenten de kans de Nederlandse cultuur te leren kennen. Het project is voor het elfde jaar georganiseerd door SIW Internationale Vrijwilligersprojecten en Staatsbosbeheer in Oudemolen.

 

#Ansen

Ansen is druk bezig met verduurzamen van het eigen dorp. Om de groei van het dorp naar een energieneutraal-dorp bij te houden, heeft kunstenaar Hugo Galama een houten kunstwerk gemaakt in de vorm van een bloem. De ‘Aanser Energie Anwiezer’ groeit mee met de ontwikkelingen van het dorp. “In Ansen groeien we naar duurzaamheid en een bloem staat daar symbool voor. Maar deze bloem geeft ook aan dat we er nog niet helemaal zijn. Het hangt nu nog een beetje slap, maar in 2020 staat het vast goed,” legt Hugo uit.

 

Van zuidwolde tot zuidlaren, duurzaam nieuwsoverzicht september, drenthe in transitie

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: september 2018

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje....

Meer lezen...