Mariaschool, Tjisse Stelpstra, Duurzaam Drenthe, lessenserie, basisschool, DCB Energy, Hub, A28, Assen-Zuid, crematorium, Ommeland en Stad, Ingrid Stevens, zonnepanelen, Zonnepark Zeijen, groene energie, biodiversiteit, Energierijk
03 januari 2018

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: december 2017

Locatie:

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje.

#Lessenserie

Samen met leerlingen van de Mariaschool in Eelde-Paterswolde lanceerde gedeputeerde Tjisse Stelpstra afgelopen maand de nieuwe lessenserie Duurzaam Drenthe. Met deze lessenserie worden leerlingen op basisscholen in een zo vroeg mogelijk stadium bewust gemaakt van de manier waarop we met onze leefruimte en grondstoffen omgaan, en laat het leerlingen nadenken over manieren waarop het duurzamer kan. De Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool Groningen ontwikkelde in opdracht van de provincie Drenthe de lessenserie, waarbij de thema’s water, afval, kringloop en biodiversiteit centraal staan.

#Tankstation

Deze maand maakte het bedrijf DCB Energy bekend een Energy Hub te willen bouwen in Assen-Zuid aan de A28. De Energy Hub is een tankstation dat bestuurders niet alleen voorziet van de traditionele brandstoffen (diesel en benzine), maar ook van andere vormen zoals elektriciteit, LNG (aardgas) en CNG (schone fossiele brandstof). Daarnaast zal het een van de eerste tankstations zijn in Noord-Nederland met een waterstoftankpunt. Het project omvat daarnaast horeca en een parkeerplaats, waardoor er meer werkgelegenheid gecreëerd wordt. DCB Energy wil uiteindelijk vijftien E-hubs in heel Nederland realiseren.

#Crematorium

Het crematorium Ommeland en Stad in Eelderwolde is naar eigen zeggen het eerste duurzame crematorium in Nederland. Het crematorium voldoet aan de ‘BREEAM-NL duurzaamheidsnormen’, waar er bij elk aspect van de bouw gelet wordt op duurzaamheid. “Van de schroefjes tot aan de gordijnen,” vertelt manager Ingrid Stevens. “Zo hebben we nu meer dan 150 zonnepanelen op het dak staan en winnen we de warmte terug van de oven, waarmee we het gebouw weer verwarmen. Bovendien hebben we in de muur vlakbij de oven speciale vogelhuisjes gemaakt.” Naast de bouwkundige aspecten, is Stevens ook trots op de andere duurzame maatregelen die er zijn genomen. “Zo heb ik er bijvoorbeeld voor gekozen om geen melkcupjes en suikerzakjes aan te bieden, maar koemelk in een kannetje en losse suikerklontjes in een potje. Verder werken we vooral met lokale ondernemers voor de levering van onder meer brood of bloemen, om echt een duurzame relatie op te bouwen.”

#Eco-zonnepark

Met de aanleg van het laatste paneel is Zonnepark Zeijen in december officieel geopend. Het zonnepark is een bewonersinitiatief van Energierijk Zeijen, dat tot stand is gekomen met behulp van de gemeenten Assen en Tynaarlo, de provincie Drenthe en de Natuur en Milieufederatie Drenthe (NMF). Zonnepark Zeijen is bovendien het eerste ecologische zonnepark in Nederland. Het park voorziet inwoners niet alleen van groene energie, maar draagt ook bij aan biodiversiteit en weet een oude stortplaats weer bruikbaar te maken. Vrij Op Naam (VON) heeft het zonnepark aangelegd en geëxploiteerd, op de website van de energieleverancier kun je je aanmelden om gebruik te maken van de zonnepanelen.

 

Drenthe in Transitie, Drenthe, De Wolden, Aa en Hunze, Hoogeveen, Emmen, Coevorden, Drenthe, Tynaarlo, Assen, Klazienaveen, Drentsche Aa-gebied, Westerveld, Midden-Drenthe, RSG Wolfsbos, Zeijen, Eco-school, SamenZon, Lange Runde, Alteveer, Oranjepoort

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: jaaroverzicht 2017

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje. Met het intreden van het nieuwe jaar geven we een jaaroverzicht van het ...

Meer lezen...