Drenthe in Transitie, Drenthe, De Wolden, Aa en Hunze, Hoogeveen, Emmen, Coevorden, Drenthe, Tynaarlo, Assen, Klazienaveen, Drentsche Aa-gebied, Westerveld, Midden-Drenthe, RSG Wolfsbos, Zeijen, Eco-school, SamenZon, Lange Runde, Alteveer, Oranjepoort
08 januari 2018

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: jaaroverzicht 2017

Locatie: Drenthe

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje. Met het intreden van het nieuwe jaar geven we een jaaroverzicht van het belangrijkste duurzame nieuws uit 2017.

#Gemeenten

Verschillende gemeenten namen het afgelopen jaar maatregelen om de Drentse energietransitie te bevorderen. In gemeente De Wolden en in gemeente Aa en Hunze ging straatverlichting op de schop, waarbij de armaturen van lantaarnpalen werden vervangen door armaturen met led-verlichting om zo energie te besparen. In Aa en Hunze en in andere Drentse gemeenten is ook een duurzaamheidsslag gemaakt op het gebied van afval, met bijvoorbeeld de introductie van nieuwe afvalcontainers en prullenbakken om het scheiden van afval te bevorderen. Al met al mocht gemeente De Wolden zichzelf voor de tweede keer op rij de duurzaamste gemeente van Drenthe noemen. Uit de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex bleek De Wolden in vergelijking met andere Drentse gemeenten gemiddeld het hoogste te scoren op het gebied van duurzame vervoerswijze, onderwijs, luchtkwaliteit, werkgelegenheid, werkeloosheid, veiligheid en energiebesparing (woningen).

#Onderwijs

Ook in het Drents onderwijs wordt steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid. Verschillende partijen sloegen het afgelopen jaar de handen ineen om lesprogramma’s te ontwikkelen voor scholen. Zo leert het programma ‘Eco-school’ kinderen om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor een goede en duurzame leefomgeving, en laat de lessenserie ‘Duurzaam Drenthe’ kinderen nadenken over duurzaamheid binnen de thema’s water, afval, kringloop en biodiversiteit. Naast lesprogramma’s leverden ook projecten en evenementen een bijdrage aan duurzaamheid in het onderwijs. Zo vond in april de projectweek ‘Hoogeveen Straks’ plaats, waarin leerlingen de gemeente hielpen bij het uitwerken van ideeën voor een duurzame toekomst van Hoogeveen. In mei gingen verschillende scholen uit Emmen, Coevorden en Hoogeveen de strijd met elkaar aan in een ‘E-waste race’, waarbij leerlingen zo veel mogelijk elektronisch afval verzamelden. Een school die het afgelopen jaar uitblonk, is RSG Wolfsbos. Vanwege duurzame maatregelen, zoals de aanschaf van zonnepanelen, kan de scholengemeenschap zichzelf volledig van eigen energie voorzien.

#Zonneparken

In de provincie Drenthe wordt hard gewerkt aan het realiseren van zonneparken. In december werd Zonnepark Zeijen officieel geopend. Het is het eerste ecologische zonnepark in Nederland, door de bijdrage die het levert aan de biodiversiteit en doordat het een oude stortplaats weer bruikbaar maakt. Zonnepark Lange Runde, dat een van de grootste van Nederland wordt, is momenteel nog in ontwikkeling. De werkzaamheden aan het drijvende zonnepark op de zandwinplas bij Tynaarlo gaan dit jaar van start, dit geldt ook voor zonnepark Oranjepoort langs de weg van Emmen naar Klazienaveen. Of zonnepark Alteveer in Hoogeveen doorgaat, is nog de vraag. Initiatiefnemers van het park en bewoners uit de buurt gaan deze maand aan tafel om de toekomst van het park te bespreken. Het zonnepark In Tynaarlo van energiecoöperatie SamenZon is in maart wel beëindigd wegens gebrek aan succes.

#Landbouw

De Drentse landbouwsector liep het afgelopen jaar niet achter op het gebied van duurzaamheid. Zo bundelden tuinders in Noordoost-Nederland samen hun krachten in het project ‘Duursaam Glashelder’ om watervervuiling tegen te gaan en om de biodiversiteit in de omgeving te redden. Daarnaast kon ook de lelieteelt in de provincie de kroon op het werk zetten, in 2017 werd de Drentse lelieteelt tot landelijke koploper van de verduurzaming van lelieteelt benoemd. Het Drentsche Aa-gebied is het afgelopen jaar ook proeftuin geworden voor natuurinclusieve landbouw. Met hulp van Europees subsidiegeld gaan bedrijven in het gebied op zoek gaan naar nieuwe duurzame verdienmodellen om de landbouwsector duurzamer en daarmee toekomstbestendiger te maken.

#Glasvezel

De aanleg van glasvezel gaat in de provincie Drenthe met horten en stoten. Zo stond de aanleg van glasvezel in de gemeenten Tynaarlo en Aa en Hunze op een laag pitje, maar keerde in de gemeente Westerveld na tegenslagen het optimisme juist terug. Het burgerinitiatief Westerveld op Glas (WOG) verwacht met netwerkbedrijf Rendo en breedbandspecialist CIF als partners, in 2018 de schop in de grond te kunnen zetten. In de gemeente Midden-Drenthe is glasvezel al een feit, in oktober vond de eerste aansluiting al plaats.

Zuidwolde tot Zuidlaren, zonnepoule, jan reinier de jong, agrarisch ondernemer, groenleven, zonneparken, zonneboeren, fietsgemeente, noordenveld, de wolden, new marble, pet-flessen, dc tech, daan levy, anloo vergroent, duurzaamste dorp, duurzaamheid

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: januari 2018

Elke maand zetten wij het belangrijkste en meest opmerkelijke duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje....

Meer lezen...