Drenthe in Transitie, Lange Runde, Oranjepoort, Barger-Compascuum, Vrijopnaam, Ubbena, A37, Bargermeer, Groningen, Noordenveld, De Wolden, Fietsersbond, Emmen, Qbuzz, Wilko Mol, OV-bureau, Friesland, regiodeal, New Marble, DC Tech, NHL Stenden, Cumapol
10 januari 2019

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: jaaroverzicht 2018

Locatie: Drenthe

Maandelijks zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje. Met het intreden van het nieuwe jaar geven we een jaaroverzicht van het duurzame nieuws uit 2018.

#Zonnepark

Begin 2018 werd zonnepark Lange Runde bij Barger-Compascuum officieel geopend. Het park, dat 17 hectare groot is en uit ruim 118.000 zonnepanelen bestaat, is tot nu toe het grootste zonnepark van Drenthe. Iets later werd het startschot gegeven van de aanleg van een ander zonnepark: zonnepark Oranjepoort aan de A37 bij bedrijvenpark Bargermeer-Zuid, en omvat zo’n 90.000 zonnepanelen.

Ook werd in Drenthe door Vrijopnaam het eerste ecologische zonnepark nabij het Drentse Ubbena gerealiseerd. We gingen op bezoek, bekijk het fragment hier terug.

#Mobiliteit

Noordenveld en De Wolden zijn in 2018 benoemd tot beste fietsgemeenten in Drenthe. De gemeenten scoorden allebei hoog op onderhoud van infrastructuur en op fietsvriendelijkheid, bleek uit de landelijke enquête van de Fietsersbond.

De provincies Groningen en Drenthe vierden de aanschaf van 1000 nieuwe laadpalen voor elektrische auto’s. De laadpalen, waarvan er 700 in Groningen en 300 in Drenthe komen, worden tussen 2019 en 2022 geplaatst. In de gemeente Emmen worden daarnaast nog eens 93 laadpalen in het eigen gebied geplaatst.

In 2018 maakte de provincie Drenthe bekend dat het busvervoer in handen van Qbuzz blijft. Qbuzz beloofde hierbij stappen te maken om de CO2-uitstoot te verlagen door meer elektrische bussen in te zetten, maar ook door bussen te laten rijden op alternatieve brandstoffen zoals biodiesel en waterstof. De grote omschakeling moet dit jaar van start gaan.

Lees hier ons interview terug met Wilko Mol, directeur van het OV-bureau Groningen-Drenthe, over de noordelijke energietransitie en de rol die zij daarin (gaan) spelen.

#Landbouw #Veehouderij

De provincie Drenthe beloonde in 2018 – als eerste in Nederland – hun boeren voor het milieuvriendelijker maken van het bedrijf. Drentse melkveehouders kregen financiële hulp en een beloning voor verduurzaming. Het ging hierbij om de maatregelen die ze namen voor het verminderen van stikstof, fosfaat en ammoniak maar ook om maatregelen voor het verbeteren van het klimaat. Uiteindelijk heeft Drenthe, samen Groningen en Friesland, de ambitie om koploper te worden op het gebied van duurzame landbouw. Om dit te bereiken, hebben de drie Noordelijke provincies samen met natuur- en landbouworganisaties een ‘Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw’ opgesteld. Dit plan kreeg vanuit het kabinet een bijdrage van 10 miljoen euro.

#Plastic

Het bedrijf New Marble, gespecialiseerd in het maken van tegels van gebruikte pet-flessen, is het afgelopen jaar een samenwerking aangegaan met de scholen NHL Stenden en DC Tech uit Emmen. Studenten kregen hierbij de opgave om te ontdekken van welke plasticsoorten er nog meer tegels gemaakt kunnen worden om zo een bijdrage te leveren aan circulariteit in de plastic-industrie.

Het bedrijf Cumapol uit Emmen kreeg Europese en provinciale steun voor de ontwikkeling van een nieuwe recyclingtechniek waarbij grote hoeveelheden vervuild plastic kunnen worden hergebruikt. Brussel investeert bijna 1 miljoen euro en de provincie Drenthe meer dan 315.000 euro in de nieuwe techniek die uiteindelijk voor een lagere CO2-footprint van de Drentse chemiesector moet zorgen. De redactie van DIT ging op bezoek bij Cumapol, bekijk hier de film terug. 

Fotocredit banner: Istock

Drenthe in Transitie, Hoogeveen, Nijstad, waterstof, Kloosterman, soepcafé, Assen, Dorien Busstra, biogas, Midden-Drenthe, Wiebe Kloosterman, provincie Drenthe, Eric Wiebes, Economische Zaken, Enexis, TenneT, FrieslandCampina, Rabobank, Frans Keurentjes

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: januari 2019

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje....

Meer lezen...