Duurzaam nieuws uit Drenthe, Van Zuidwolde tot Zuidlaren
03 juli 2017

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: juni 2017

Locatie: Drenthe

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje.

#Biovergister

In Coevorden wordt de grootste industriële biovergister van Nederland gebouwd. Bio Energy Coevorden (BEC), zoals de centrale gaat heten, zal groen gas produceren door het vergisten van mest en andere soorten biomassa. Er zal jaarlijks rond de 26 miljoen kubieke meter groen gas geproduceerd worden. De bouw van BEC begint deze zomer en de vergister moet eind volgend jaar operationeel zijn. De ontwerpers van BEC hebben een oplossing gevonden voor de geuroverlast die vergisters vaak geven. Door het ontwikkelden van een ‘gesloten systeem’ wordt de uitstoot en geuroverlast zoveel mogelijk beperkt: zo kunnen delen van het gebouw worden afgesloten om te voorkomen dat gassen ontsnappen.

#Energieadvies

In Emmen is een pilot gestart waarin mensen die een nieuwe woning kopen, gratis energieadvies krijgen. Een onafhankelijke energieadviseur analyseert de woning en geeft aan de hand daarvan de mogelijkheden weer. Op deze manier probeert de gemeente nieuwe bewoners te stimuleren hun woning energiezuinig(er) te maken. Via waardebonnen wordt het energieadvies beschikbaar gesteld. Voor deze proef werkt de provincie Drenthe samen met de gemeente Emmen, NVM-makelaars en het Drents Energieloket.

Ook in Bovensmilde en Hooghalen start een soortgelijke pilot en worden er tien ‘energiecoaches’ opgeleid om mensen te adviseren in hun energiegebruik.

#Zonnepark

In Barger-Compascuum komt het grootste zonnepark van Drenthe te liggen. Het park is met zijn 118.200 panelen zo’n 19 hectare groot en gaat stroom leveren aan 3.750 huishoudens. In juli gaat de bouw van het zonnepark van start. Directeur Torsten Amelung van het Noorse bedrijf Statkraft, die het park gaat aanleggen, en wethouder René van der Weide maakten dat in juni officieel. Van der Weide: “We maken in Emmen volop werk van zonne-energie, door de bouw van dit zonnepark zetten we grote stappen. Ik ben er trots op dat we één van de grootste zonneparken van Noord-Nederland krijgen.” De verwachting is dat zonnepark Lange Runde in december 2017 wordt opgeleverd.

#Energiecentrale

In het dorp Ansen worden twee zonne-energiecentrales gebouwd. Coöperatie energieKansen kreeg daar deze maand subsidie voor toegekend. De coöperatie zal op het dak van de beheerboerderij en de werktuigen-loods van Stichting Het Drentse Landschap ongeveer 400 panelen plaatsen. Ook op het dak van manege en hengstenhouderij De Schoone Weide komen ongeveer 216 panelen. In totaal wordt er elektriciteit geleverd voor ongeveer 50 huishoudens. Naar verwachting zijn de centrales vanaf 1 september operationeel. De bouw van de energiecentrales is in lijn met de doelstelling van de coöperatie waarin het dorp in 2020 energieneutraal is. 

 

Reacties

Drenthe in Transitie, Tjisse Stelpstra, warmtevraag, watervervuiling, Duursaam Glashelder, zonnepark, Emmen, Zonnepark Oranjepoort, GroenLeven, Klimaatrobuust Hoogeveen, Gert Vos, René van der Weide, Klazienaveen

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: juli 2017

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje....

Meer lezen...