Duurzaam nieuws in Drenthe_Maart 2018
29 maart 2018

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: maart 2018

Locatie: Drenthe

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje.

#gewasbeschermingsmiddelen

In de nieuwe wasplaats aan de Bareldsweg in Wapse, uitgevoerd onder de vlag van Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW), kunnen landbouwvoertuigen en spuitmachines, waar nog gewasbeschermingsmiddelen op zitten, terecht voor een wasbeurt. Op deze manier wordt de vervuiling van sloten, kanalen en rivieren verminderd. Freddy Oostra van werktuigenvereniging De Noeste Vlijt: “Het vervuilde afvalwater wat van de machines af komt, vangen we op in een speciale bak met bacteriën. Die breken de vervuiling biologisch af. In een gewone wasstraat zouden de gewasbeschermingsmiddelen in het riool terechtkomen en dat willen we niet. Met deze spoelplaats voldoen we als eerste in Drenthe aan de nieuwste eisen.”

In de gemeente Westerveld is veel bollenteelt en daarmee veel discussie over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Met de komst van de wasplaats zetten de landbouwers een stap in de goede richting om het probleem aan te pakken.  

#afval

In Midden-Drenthe gaat het goed met de inzameling van afval. Het scheidingspercentage is in de gemeente is gestegen van 60% naar 76%. Hierdoor steken ze met kop en schouders uit boven het landelijk gemiddelde van 65%. Wethouder Gert Jan Bent: “We moeten van het restafval af. De landelijke doelstelling is 100 kg restafval in 2020 en daar zitten we 17 kg van af. Als deze trend doorzet, halen we de doelstelling in 2020.”

Ook in Assen zijn ze goed op weg om de landelijke doelstelling van 2020 te halen. De extra inzet van inwoners betaalt zich terug in een verlaging van de afvalstofheffing met wel 30 euro per jaar. Wethouder Harmke Vlieg: “Wanneer deze trend doorzet verwacht ik dat we in 2020 niet alleen ons doel van 100 kilo per persoon gaan halen, maar ook 75 procent van het afval recyclen.”

#energiecoöperatie

De nieuwe Emmer energiecoöperatie Zonnige Start meldt in mei te starten met de aanleg van 940 zonnepanelen op het dak van een loods op Landgoed Scholtenszathe. De gemeente Emmen stelde 50.000 euro beschikbaar voor de coöperatie die er voornamelijk is voor de bewoners met een kleiner budget. “Voor een gemiddeld gezin kan het een korting betekenen van 300 tot 360 euro”, aldus penningmeester Gerke Plooy. De zonnepanelen gaan maximaal 160 gezinnen van stroom voorzien.

#Autolaadpalen

De gemeente Assen is koploper als het gaat om oplaadpunten voor elektrische auto’s. NewMotion is aanbieder van laadoplossingen en analyseerde de afgelopen jaren de laadsessies in Nederland. In Assen het het aantal laadsessies in 2017 met bijna 50 procent ten opzichte van 2016.

 

Fotocredit banner: Istock

Van Zuidwolde tot Zuidlaren_April 2018_Drenthe In Transitie

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: april 2018

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje....

Meer lezen...