Drenthe In Transitie, energietransitie, van zuidwolde tot zuidlaren, duurzaam nieuws
30 november 2018

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: november 2018

Locatie: Drenthe

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje.

#Regiodeal

Zuid- en Oost-Drenthe en Hardenberg ontvangen een bedrag van twintig miljoen euro van het kabinet voor verdere ontwikkeling van de regio. Het geld zal onder meer besteed worden aan de verbetering van wonen, werken en welzijn. Zo zal er geïnvesteerd worden in het toekomstbestendiger maken van huizen voor de bewoner en het klimaat. Ook zal er geïnvesteerd worden in het onderwijs om de sterke positie van Zuid- en Oost-Drenthe in de industrie, techniek en vakmanschap te behouden.

 

#DeWolden

Gemeente De Wolden, woningcorporatie Actium en huurdersplatform MEVM hebben de gezamenlijke prestatieafspraken voor de komende vijf jaar ondertekend. De partijen hebben hierin afspraken gemaakt over wat elke partij de komende jaren zal bijdragen om de vastgelegde doelstellingen te realiseren, zoals de doelstelling om alle woningen voor 2040 te verduurzamen. Elles Dost, directeur-bestuurder van Actium, liet namens de wooncorporatie al weten hoe Actiuminvulling gaat geven aan de verduurzaming van woningen, namelijk door huurhuizen gratis te isoleren en door zonnepanelen te plaatsen op de woningen. "Dat scheelt de huurder bijna vijfentwintig tot dertig euro per maand." Uiteindelijk moet elke huurwoning minimaal energielabel B hebben.

 

#Melkvee

Om de duurzame melkveehouderij in Drenthe te stimuleren en beter op de kaart te zetten, zijn verschillende enthousiaste boeren, boerinnen en in de sector werkzame medestanders een nieuwe stichting gestart. Onder de noemer #Melkvee worden de krachten van melkveehouders gebundeld om de kennis en vaardigheden van Drentse boeren en boerinnen in de sector te vergroten. Daarnaast heeft de stichting als speerpunt om alle initiatieven en goede ontwikkelingen zoveel mogelijk met de omgeving te communiceren. De stichting zal daarom ook ondersteuning bieden aan Drentse melkveehouders die hun vaardigheden op het gebied van communicatie nog verder kunnen ontwikkelen.

 

#Cumapol

Het bedrijf Cumapol uit Emmen is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe recyclingtechniek waarbij grote hoeveelheden vervuild plastic kunnen worden hergebruikt. Omdat het een baanbrekende techniek betreft en omdat de techniek van waarde is voor de Drentse chemiesector, krijgt het bedrijf Europese en provinciale steun. Zo investeert Brussel bijna 1 miljoen euro en de provincie Drenthe meer dan 315.000 euro in de nieuwe techniek die uiteindelijk voor een lagere CO2-footprint zal zorgen van de Drentse chemiesector. Gedeputeerde Henk Brink: “We kennen allemaal de problematiek van de plastic afvalberg. Het is zaak dat we dit zoveel mogelijk voorkomen. Hergebruik van plastic is een van de manieren. Een bedrijf als Cumapol geeft daar op deze manier een prachtige invulling aan.”

Fotocredit banner: Istock

Drenthe in Transitie, Emmen, Hondsrug College, Jisse Otter, zonnepanelen, Glasvezel Zuidenveld, Coevorden, Glasvezel Buitenaf, Drents Glasvezel Collectief, deltaplan biodiversiteitsherstel, Natuur- en Milieufederatie, Midden-Drenthe, Jan Schipper

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: december 2018

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje....

Meer lezen...