Duurzaam nieuwsoverzicht Drenthe In Transitie
31 oktober 2018

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: oktober 2018

Locatie: Drenthe

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje.

#Technieksector

Voor de energietransitie komen we letterlijk handen tekort. Om ervoor te zorgen dat er ook in de toekomst voldoende (gekwalificeerd) personeel is, is er een deltaplan opgesteld om het energie-onderwijs in de Noordelijke provincies een boost te geven. Het project, opgezet door Energy College, kreeg daarvoor een rijkssubsidie van zes miljoen euro en moet niet alleen voor de benodigde kennis en vaardigheden zorgen, maar moet ook leiden tot een arbeidsmarkt die klaar is voor de overgang naar duurzame energiebronnen. Scholen en 45 bedrijven uit Drenthe, Groningen en Friesland zullen de komende vier jaar 2400 studenten de nieuwste kennis over duurzame energie bijbrengen door bestaande vakken meer toe te spitsen op duurzame energie of door nieuwe vakken te ontwikkelen. Daarnaast worden ook duizend werknemers van technische bedrijven en driehonderd docenten bijgespijkerd.


#Schoonste winkelgebied

Twee winkelgebieden van de gemeenten De Wolden staan in de top tien van ‘Schoonste Winkelgebied van Nederland’. Maar liefst 581 winkelgebieden deden mee aan de verkiezing die voor de zesde keer op rij werd georganiseerd door Stichting Nederland Schoon. Winkelcentrum Zuidwolde, die voor het eerst deelnam aan de verkiezing, eindigde op de derde plaats. Het centrum van de Wijk, die eveneens voor de eerste keer meedeed, eindigde op de achtste plaats. Wethouder Jan van 't Zand is trots op de top-10-notering van beide locaties. "We besteden veel aandacht aan een schone leefomgeving. Het winkelgebied speelt hier natuurlijk ook een grote rol in. De gemeente heeft hier veel in geïnvesteerd, maar vooral onze ondernemers hebben hier een grote rol in gespeeld."


#Wooncorporaties

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van ‘Expeditie energieneutraal wonen in Drenthe’ hebben acht Drentse wooncorporaties een verklaring ondertekend om circulair bouwen in de provincie Drenthe te stimuleren. Samen met andere partijen zoals NICE en brancheorganisaties als Bouwend Nederland, wordt in het project ‘Drenthe woont circulair’ aan de hand van concrete proefprojecten ervaring opgedaan met allerlei aspecten van circulaire woningbouw. De gezamenlijke aanpak moet leiden tot betaalbare, gezonde en duurzame huisvesting voor nu en voor toekomstige generaties.


#Energiecommissaris

Afgelopen maand benoemde Nationaal Energiecommissaris Ruud Koornstra drie energiecommissarissen voor elk van de Noordelijke provincies. Als energiecommissaris van de provincie Drenthe werd de Assense Femke Adriaens benoemd: kwartiermaker verduurzaming gebouwde omgeving en interim beleidsspecialist duurzaamheid van de gemeente Assen. “Optimisme straalt van haar gezicht. Ze is een aanstekelijke verbinder. Ze haalt de rest van Nederland naar Drenthe en andersom.” De Nationale Energiecommissie streeft ernaar om een dekkend netwerk aan inspirators en verbinders te creëren om zo tot oplossingen te komen die Nederland wereldkampioen van schone energie maakt. 

 

Fotocredit banner: Istock

Noordelijke energieleverancier Energie VanOns behoort tot groene voorlopers

Het energieaanbod in Nederland wordt slechts mondjesmaat groener. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE. Waar het stroomaanbod voor consumenten lan...

Meer lezen...