Van zuidwolde tot zuidlaren, duurzaam nieuwsoverzicht september, drenthe in transitie
01 oktober 2018

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: september 2018

Locatie: Drenthe

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje.

#Aardgasvrij

Om verder werk te maken van de energietransitie zet Assen in op het aardgasvrij maken van de wijk Lariks. De gemeente heeft daarvoor een subsidieaanvraag ingediend bij het Ministerie van Binnenlandse zaken. Het aardgasvrij maken betreft zo’n 450 woningen in de Beek en omgeving en heeft ook gevolgen voor de bewoners. Huishoudens moeten bijvoorbeeld anders koken en hun huis verwarmen. De gemeente heeft daarom ook plannen om bewoners en huiseigenaren tijdig te betrekken. Naast de gemeente Assen hebben ook 75 andere gemeenten een aanvraag ingediend, deze maand wordt bekend gemaakt of de gemeente Assen de subsidie krijgt. 

 

#Regiodeal

Zuid- en Oost-Drenthe heeft de potentie om als gebied volop benut te worden. De gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen en Hoogeveen en de Overijsselse gemeente Hardenberg sloten daarom samen een zogeheten regiodeal met het Rijk voor de financiering van samenwerkingen en experimenten. Concrete plannen zijn er nog niet, maar de projecten en pilots zullen als doel hebben het gehele gebied te versterken. Gedeputeerde Henk Jumelet gaf een korte toelichting: “De thema’s zijn wonen, werken en welzijn. We weten, dat het hier goed wonen en leven is, daar is niets mis mee. Maar er is nog meer uit te halen.”

 

#Glasvezel

In veel Drentse gemeenten zijn er meerdere burgerinitiatieven die gebieden voorzien van breedband internet. Via de organisatie Verbind Drenthe levert de provincie kennis en ondersteuning en helpt mee aan de financiering van de aanleg van glasvezelkabels. De provincie verwacht nu dat in 2020 in elke gemeente een glasvezelproject zal lopen, dus wil de provincie langzaamaan een punt achter de hulp aan deze projecten zetten. Gedeputeerde Henk Jumelet: “Ik denk dat we veel hebben gedaan en dat we een maximaal resultaat hebben bereikt."

 

#Grondwater

In vier Drentse grondwaterbeschermingsgebieden gaan akkerbouwers en melkveehouders, samen met de drinkwaterbedrijven en provincie, extra inspanningen leveren om nitraatuitspoeling te verminderen. De drinkwaterbedrijven Vitens en WMD maken zich zorgen over de situatie in Gasselte, Havelterberg, Leggeloo en Noordbargeres/Valtherbos vanwege de kwetsbaarheid van de plaatselijke bodemstructuur voor directe verontreinigingen. “Om ook op de lange termijn een goede drinkwaterkwaliteit te behouden is een duurzaam gebruik van de bovengrond belangrijk,” onderstreepte gedeputeerde Cees Bijl over het belang om uitspoeling tegen te gaan.

Duurzaam nieuwsoverzicht Drenthe In Transitie

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: oktober 2018

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje....

Meer lezen...