Jan Steenbergen, Mark Steenbergen, Drenthe in Transitie, Skal, vlees, Eko, rund, Ansen, biologisch, Wagyu
27 juli 2018

Japans rundvlees uit Ansen

Locatie: De Wolden

Het Wagyu rund kent zijn oorsprong in Japan, waar het wordt geprezen vanwege zijn superieure vleeskwaliteit met uitgesproken smaak. Van oudsher werden de Wagyu runderen geselecteerd op spierkracht en uithoudingsvermogen en ingezet als last- en trekdieren. Tot aan de negentiende eeuw werden de runderen niet gebruikt als vleesvee. Tegenwoordig worden de Wagyu runderen met succes ingezet als vleesvee. Zo ook in Ansen op de biologische boerderij van Jan Steenbergen en zijn zoon Mark.

“Het runnen van een biologische boerderij is niet lastig, maar je moet er wel zelf wel de intrinsieke motivatie voor hebben"

In 1999 deed boer Jan afstand van onder andere chemische bestrijdingsmiddelen en is hij overgestapt op biologisch boeren. De reden van de overstap is simpel: de chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet goed voor mens en milieu. Jan: “Het runnen van een biologische boerderij is niet lastig, maar je moet er wel zelf wel de intrinsieke motivatie voor hebben. Bovendien is bijvoorbeeld het biologische voer duurder dan niet-biologisch voer.” Volgens Jan zie je het ook aan de weilanden, die lijden onder de bestrijdingsmiddelen. “Als een weiland is doorgespoten en het daarna flink geregend heeft, zie je dat er nog lange tijd plassen water op de weilanden blijven staan. Omdat onder de grond ook het bodemleven wordt doorgespoten met het gif, slipt de bodem dicht. Het medegevolg is dat het water dan onmogelijk in de bodem kan zakken.”

Overstap naar Wagyu

In 2010 is de familie Steenbergen gestopt met het melkvee en volledig overgestapt op zoog-/ vleeskoeien, om zo de kudde Wagyu runderen verder uit te breiden. De reden van de overstap naar Wagyu runderen heeft ook te maken met de biologische gang van zaken op de boerderij. Voorheen liepen er dikbil koeien op de boerderij in Ansen. “Het probleem bij dikbil koeien is dat ze door hun imposante achterwerk en nauwe bekken niet op een gangbare, natuurlijke manier kunnen kalven (bevallen). We werden gedwongen om de kalveren met een keizersnede te halen. Dit is niet natuurlijk en dus niet toegestaan op een biologische boerderij. De combinatie van natuurlijk afkalven en unieke vleeskwaliteit heeft ons doen besluiten om in 1999 al Wagyu runderen te gaan fokken. Nu hebben we hier voornamelijk Wagyu runderen rondlopen die wel op een natuurlijke manier kunnen kalven.”

Toezicht op biologische productie

Wanneer je als boer onder de noemer biologisch produceert krijg je te maken met toezichthouder ‘Skal’. Zij controleren of de boeren zich aan de wet- en regelgeving houden die gelden voor de biologische veehouderij. Onder toezicht van Skal moet ook Steenbergen voldoen aan die eisen, waaronder ook huisvestingseisen zoals voldoende schone en droge ligruimtes die zijn ingestrooid met een natuurlijk materiaal. Verder mogen de runderen niet aangebonden zijn, zijn ze alleen tijdens de wintermaanden binnen en mag de voeding van de runderen geen niet-biologische ingrediënten bevatten. Dit zijn slechts enkele eisen waaraan een biologische veehouder zich moet houden.

Met de overstap naar Wagyu runderen heeft Steenbergen een unieke combinatie, namelijk Wagyu rund én ook nog eens biologisch. Volgens de boer zelf is hij de enige in Nederland die deze combinatie heeft.

Ben je benieuwd naar de biologische Wagyu runderen van Jan Steenbergen? Kijk dan eens op www.jansteenbergen.nl en/of www.ekovleesbestellen.nl. Je kunt ook langskomen in de boerderijwinkel aan de Dwingelerweg 11 te Ansen.

Photo: Hans Krudde Fotografie

 

Wil je reageren op dit artikel? Praat mee onder de post op onze Facebookpagina!

Drenthe in Transitie, Rozenveld Hoveniers, Hans Rozenveld, hittegolf, sproeien, tuin, bodemonderzoek, water

5 tips om je tuin te beschermen tegen de hitte

Wanneer het lang warm is, en er weinig tot geen regen valt, moet je de natuur een handje helpen om te voorkomen dat je tuinplanten uitdrogen. Wat kun je doen om uitdroging van de tuin te voorkomen? ...

Meer lezen...