10 april 2015

Nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren: maart

Locatie: Zuidwolde tot Zuidlaren

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje.

Zon zoekt Drent

Natuur- en Milieufederatie Drenthe is in maart van start gegaan met de campagne ‘Zon zoekt Drent’ 2015. Doel van de campagne? Meer megawatt zonne-energieopwekking in Drenthe. Hiervoor werkt NMF samen met de provincie, gemeenten en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Deelnemers aan de campagne kunnen tegen een lage rente een lening krijgen van maximaal 7.500 euro voor de aanschaf of installatie van onder andere zonnepanelen en zonneboilers. Op 17 maart werd het spits afgebeten in Gasselternijveen, waar zonnepanelen op een woning werden geplaatst. Gedeputeerde Henk van de Boer, Reindert Hoekstra en Co Lambert waren ook aanwezig en staken de handen uit de mouwen. Vorig jaar was de beschikbare 1,2 miljoen euro in een mum van tijd weg. Daarom is er dit jaar 5 miljoen uitgetrokken door de Provinciale Staten. Nieuw dit jaar is een verbreding richting bedrijven, die via de zonnekaart kunnen zien wat hun opbrengst kan zijn als ze investeren.  Komende maanden worden er verschillende Zon Zoekt Drent bijeenkomsten georganiseerd. Voor meer informatie, neem een kijkje op de website van de campagne.

Provinciale Statenverkiezingen

Met recente ontwikkelingen als nieuwe partijen en de windmolenproblematiek, was de verwachting dat veel mensen naar de stemhokjes zouden gaan op 18 maart om hun nieuwe volksvertegenwoordigers te kiezen. Toch bracht slechts de helft van de kiesgerechtigden een stem uit, 8 procent minder dan vier jaar geleden.

PvdA en VVD hebben elk zeven zetels bemachtigd en gaan daarmee samen aan kop. D66 wordt gezien als grootste met een verdubbeling van het aantal zetels van 2 naar 4 zetels. VVD kreeg echter de meeste stemmen en stootte daarmee PvdA van de troon als de grootste partij van Drenthe. Zij gaat komende periode de koers bepalen. Van meerdere kanten wordt er opgeroepen om meer samen te werken. Tussen gemeenten en de provincie, maar ook tussen de overheid en lokale initiatieven en bedrijven.

De huidige coalitie heeft geen meerderheid, waardoor er een derde en vierde partij bij moeten komen. Het is afwachten hoe dat gaat. Partijprogramma’s zullen niet naadloos op elkaar aansluiten én de partijen moeten door één deur kunnen. De DIT redactie is benieuwd welke stappen het nieuwe college gaat zetten richting de verdere verduurzaming van energiehuishouding in Drenthe.

#windmolens

Voor gemeenten zijn windmolens zijn een gevoelig punt; rekening houden met wensen van de burgers maar tegelijkertijd door willen gaan met het bewerkstelligen van de duurzame doelstellingen. Precies hierom heeft Emmen meer tijd gevraagd aan de Provincie voor de besluitvorming rondom plannen voor windenergie in de gemeente. In plaats van 1 juli 2015, heeft Emmen nu de tijd tot 1 november 2015. Meer tijd heeft Meppel daarentegen niet nodig. De gemeente is op eigen houtje naar de Provincie gestapt met de vraag of er windmolens geplaatst mogen worden. Raadslid Hans Kuipers van GroenLinks diende een motie in waarin hij dwingt burgemeester en wethouders te overleggen met de Provincie over plaatsing van windmolens in de gemeente. Vraag is of hoe dit landt bij de inwoners. Rene Dubbelboer (D66): "De volgorde moet anders, eerst de bevolking mee, dan pas een stap zetten richting provincie.” (bron)

Nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren: april

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje....

Meer lezen...