Van Zuidwolde tot Zuidlaren_April 2018_Drenthe In Transitie
01 mei 2018

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: april 2018

Locatie: Drenthe

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje.

#HetDuurzaamDrentheEvent 

Ruim tweehonderd belangstellenden bezochten op 12 april Hét Duurzaam Drenthe Event in het provinciehuis in Assen. Vepa uit Hoogeveen won de prijs voor het meest duurzame Drentse bedrijf van 2018. Vepa maakt kantoormeubelen van plasticafval uit de Amsterdamse grachten en van het eigen afval. De publieksprijs is gewonnen door Gebiedscoöperatie Zuidoost-Drenthe. Zij willen het bermgras - dat momenteel nog wordt gezien als afval - een nieuwe toekomst geven door het in te zetten als grondstof voor bijvoorbeeld papier en karton.

#Duurzaamzwembad

Vier grote warmtewisselaars op het dak van het ketelhuis van het buitenzwembad in Peize zorgen ervoor dat er geen gas meer nodig is om het zwemwater te verwarmen. Het water in het buitenbad heeft binnen vijf dagen een temperatuur van 20 graden bereikt. De volgende stap voor het bestuur is om ook zelf de stroom op te gaan wekken. Als dat gelukt is, zou het weleens het eerste project in Noordenveld kunnen zijn dat volledig klimaatneutraal wordt. Op 5 mei wordt het nieuwe zwemseizoen met een feest geopend. 

#Melkveehouders

Drenthe is de eerste provincie in Nederland die boeren beloont voor het milieuvriendelijker maken van hun bedrijf. Drentse melkveehouders krijgen hulp en beloning wanneer ze het bedrijf verduurzamen. Gedeputeerde Henk Jumelet: ‘’Wij willen bewustwording creëren onder de boeren. Wij motiveren de boeren het bedrijf duurzamer en zo meer toekomstgericht te maken." Inmiddels hebben al vijftig boeren zich aangemeld. De provincie heeft de middelen om uiteindelijk nog tweehonderd melkveebedrijven te belonen voor de maatregelen die zij treffen op het gebied van duurzaamheid. 

#Glasvezel

In de gemeente Westerveld is deze maand de eerste schop de grond ingegaan voor de aanleg van een glasvezelnetwerk. Het burgerinitiatief Westerveld Op Gas (WOG) heeft zich de afgelopen jaren flink ingezet om snel internet naar de gemeente te halen. Dankzij een buitenlandse financier kan WOG hun harde werk belonen. Leerlingen van basisschool De Vuursteen kregen de eer om het eerste stuk kabel in te graven. Rik Kuijer van WOG: “We hebben De Vuursteen gevraagd ons te helpen de eerste schop in de grond te zetten omdat dit de school is die het traagste internet heeft van de hele gemeente Westerveld.” Naar verwachting kunnen de school en de eerste abonnees nog voor de jaarwisseling het snelle internet gebruiken.

Ook voor de zanddorpen rondom Hoogeveen komt de aanleg van glasvezel steeds dichterbij. Het bewonersinitiatief Zaandörpen op Glas (ZoG) heeft haar taak voltooid en draagt het stokje over aan RE-NET, een dochterbedrijf van Rendo, die het glasvezelnetwerk gaat exploiteren. RE-NET gaat tevens onderzoeken of er in de zeven andere veendorpen rondom Hoogeveen ook animo is voor glasvezel. Voorwaarde voor de aanleg van glasvezel is dat meer dan de helft van de bewoners ja moet zeggen. 

 

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: mei 2018

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje....

Meer lezen...