Zuidwolde tot Zuidlaren, zonnepoule, jan reinier de jong, agrarisch ondernemer, groenleven, zonneparken, zonneboeren, fietsgemeente, noordenveld, de wolden, new marble, pet-flessen, dc tech, daan levy, anloo vergroent, duurzaamste dorp, duurzaamheid
01 februari 2018

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: januari 2018

Locatie: Drenthe

Elke maand zetten wij het belangrijkste en meest opmerkelijke duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje.

#Zonnepoule

Agrarisch ondernemer Jan Reinier de Jong heeft samen met het bedrijf GroenLeven een poule van zonneboeren geformeerd die een deel van hun grond af willen staan voor de aanleg van zonneparken. De Jong legt uit hoe de poule werkt: “Onze club van boeren in Borger-Odoorn (met zo’n 20 deelnemers) brengt een potentiële oppervlakte van ongeveer 350 hectare in. De gemeente beslist uiteindelijk op welke percelen zonnepanelen mogen worden geplaatst. De eigenaren krijgen dan een jaarlijkse vergoeding. Deelnemers die buiten de boot vallen, krijgen een optievergoeding.” Door de bal bij de gemeente neer te leggen, hopen de initiatiefnemers besluitvorming in de hand te werken. Volgens De Jong is een bijkomend voordeel dat GroenLeven van begin tot eind de touwtjes in handen heeft. “Dat maakt het initiatief transparant en het geïnvesteerde geld blijft in de regio.”

#Fietsgemeente

Uit de landelijke enquête van de Fietsersbond blijkt dat Noordenveld en De Wolden de beste fietsgemeenten in Drenthe te zijn. Beide gemeenten scoren hoog op onderhoud van infrastructuur en de fietsvriendelijkheid van rotondes. Dit in vergelijking met andere Drentse gemeenten. Op het onderdeel stedelijke dichtheid, dat het aantal bestemmingen op fietsafstand meet, scoren Noordenveld en De Wolden minder. De Drentse gemeente die gemiddeld het laagst scoort, is gemeente Coevorden. Benieuwd op welke plek jouw gemeente staat? Bekijk hier het overzicht.

#Plastic

Door deze studenten te laten samenwerken met elkaar en met het bedrijfsleven, hopen we hen enthousiast te maken voor een baan in de techniek.

Het bedrijf New Marble is gespecialiseerd in het maken van tegels van gebruikte pet-flessen. Om ook met moeilijk te verwerken plasticsoorten aan de slag te gaan, gaat het bedrijf een samenwerking aan met de scholen NHL Stenden en DC Tech uit Emmen. Studenten van deze scholen krijgen de lastige opgave om te ontdekken van welke plasticsoorten er nog meer tegels gemaakt kunnen worden. Volgens Daan Levy, directeur van New Marble, wordt met dit samenwerkingsverband niet alleen hergebruik van grondstoffen gestimuleerd, maar zijn er ook andere voordelen te noemen: “Door deze studenten te laten samenwerken met elkaar en met het bedrijfsleven, hopen we hen enthousiast te maken voor een baan in de techniek. En in het bijzonder natuurlijk een baan in de circulaire plastic-industrie.”

#Anloo

De initiatiefgroep ‘Anloo Vergroent’ mocht deze maand de kroon op het werk zetten. Het dorp is uitgeroepen tot duurzaamste dorp binnen de gemeente Aa en Hunze. De initiatiefgroep, die al een tijd bezig is met het verduurzamen van de Magnuskerk, riep mensen uit het dorp op om mee te doen. Ook deed het dorp mee met de duurzame huizenroute en organiseerden een natuurwerkdag. Over waar het prijzengeld van 1000 euro aan zal worden besteed wordt nog nagedacht. 

 

Drenthe in Transitie, Zuidwolde, Barger-Compascuum, Borger-Odoorn, Zuidlaren, energiecoöperatie, Ruinerwold, Assen, zonnepark, Lariks, ledverlichting, De Wolden, Rijksuniversiteit Groningen, WDODelta, waterschap, Oldenhave, Ruinen, Midden-Drenthe, Meppel

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: februari 2018

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje....

Meer lezen...