Van zuidwolde tot zuidlaren Juli 2018
02 augustus 2018

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: juli 2018

Locatie: Drenthe

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje.

#Landbouw

Drenthe, Groningen en Friesland willen dat Noord-Nederland koploper wordt op het gebied van duurzame landbouw. Om dit te bereiken, hebben de drie provincies samen met natuur- en landbouworganisaties een ‘Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw’ opgesteld. Met het voorstel, dat wordt aangeboden aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, doet het Noorden een beroep op het Rijk om samen op te trekken. Het voorstel moet leiden tot een duurzaam, natuurinclusief platteland: een economisch sterke landbouw, waarbij rekening wordt gehouden met de omgeving, en met een goede balans tussen landbouw, natuur- en landschapskwaliteit. Klik hier om de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw te downloaden (bron).

 

#OV

Het busvervoer in de provincie Drenthe blijft tot 2030 in handen van Qbuzz. De vervoersmaatschappij zal daarbij inzetten op betere service voor reizigers, geen verdere verschraling van het openbaar busvervoer op het platteland en investeren op duurzame vervoersmiddelen. Qbuzz belooft de CO2-uitstoot met 90% te verlagen door middel van elektrische bussen, maar ook door bussen te laten rijden op alternatieve brandstoffen zoals biodiesel. Daarnaast worden er 22 waterstofbussen ingezet.

 

#Waterstoffabriek

Op het terrein van de voormalige gaszuiveringsinstallatie (GZI) in Emmen wordt er mogelijk een waterstoffabriek gebouwd. Vertegenwoordigers van de gemeente Emmen, provincie Drenthe, NAM, Emtecc services, Gasunie en New Energy Coalition hebben een intentieverklaring getekend om de haalbaarheid daarvan te onderzoeken. Bouke Arends, wethouder van de gemeente Emmen, noemt het een belangrijke ontwikkeling en benadrukt het belang van een voortrekkersrol van de regio in de energietransitie. "De regio heeft een geschiedenis als het gaat om energie. Achtereenvolgens veen, olie, gas en nu dus waterstof. We zien hierbij ook een grote rol voor het onderwijs in de regio." Naast de productie van waterstof, wil de NAM ook onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een zonnepark en de productie van biogas.

 

#Klimaatneutraal

Noordenveld wil in 2040 geheel klimaatneutraal zijn en legt de lat daarvoor hoog. De gemeente werkt met volle kracht aan duurzame energie, recycling en CO2-reductie en streeft ernaar om het wonen als geheel te verbeteren: van wegen en huizen tot aan het groen en de sociale samenhang in de gemeente. Met een scala aan maatregelen hoopt wethouder Kirsten Ipema dat er ook onder de inwoners meer enthousiasme wordt gekweekt. “Hopelijk stimuleren we anderen ons te volgen door het goede voorbeeld te geven. Er is namelijk nog een hoop te doen en het loopt helaas nog geen storm met initiatieven.” Norg-West en Roderwolde zijn in Noordenveld als eerste aan de beurt op de weg naar duurzame woonbuurten, over drie jaar moeten ze gasvrij zijn.

 

Fotocredit banner: Istock

Drenthe in Transitie, tiny forest, IVN, Assen, Meppel, ledverlichting, Drentsche Aa, Staatsbosbeheer, Oudemolen, Ansen, Hugo Galama

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: augustus 2018

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje....

Meer lezen...