Nieuwsoverzicht Drenthe duurzaamheid
04 juli 2018

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: juni 2018

Locatie: Drenthe

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje.

#Laadpalen

In de gemeente Emmen worden vanaf begin volgend jaar bijna honderd laadpalen voor het opladen van elektrische auto’s geplaatst. Van de in totaal 93 laadpalen komt ongeveer de helft in Emmen op openbare parkeerplaatsen in de buurt van inwoners met een elektrische auto. De rest worden op strategische plekken gezet, bijvoorbeeld bij stations en in de buitendorpen van de gemeente. Een subsidie van het Rijk en een samenwerking met de provincie Groningen maakt de aanschaf van extra laadpalen mogelijk. Uiteindelijk moeten er in totaal duizend laadpalen extra komen in beide provincies.

Op de parkeerplaats bij het nieuwe station in Assen worden voor alsnog geen laadpalen geplaatst. Dat zeggen de Nederlandse Spoorwegen (NS), Q-Park en de gemeente Assen. Volgens de NS lopen er op andere stations verschillende pilots, afhankelijk van dat succes zullen andere plekken volgen.

#Verkeersborden

Een primeur in de gemeente Coevorden: bij een rotonde langs de vernieuwde provinciale weg N863 zijn de eerste verkeersborden geplaatst die gemaakt zijn van bamboe in plaats van aluminium. De borden zijn volledig recyclebaar en zien er hetzelfde uit als de exemplaren van aluminium. De provincie Drenthe wil met de duurzame variant het goede voorbeeld geven met het gebruik van duurzame materialen. Daarnaast wil de provincie zo veel mogelijk ervaring opdoen. Gedeputeerde Henk Brink: "We maken hogere kosten met deze borden die momenteel duurder zijn dan aluminium borden. Maar op die manier werken we ook mee aan het scheppen van mogelijkheden om op termijn de toepassing van bamboe breder inzetbaar te maken."

#Zonnepanelen

Zonnepanelen van Drentse bodem? In 2019 komen ze op de markt! Het in Roden gevestigde familiebedrijf Elton BV heeft geïnvesteerd in een productielijn voor het maken van zonnepanelen. Marketing manager Lion Houkes zegt hiermee te willen inspelen op de stijgende vraag naar zonnepanelen: "De verwachting is dat China de vraag in de toekomst niet aankan door de stijgende vraag naar zonnepanelen en daardoor zijn er meerdere aanbieders nodig.” Het bedrijf zal zich vooral richten op levering aan projectbureaus en installateurs om zowel particulieren als de zakelijke markt te kunnen bedienen.

#Klimaatdag

Het voorstel van ChristenUnie Meppel om jaarlijks een klimaatdag te organiseren, is afgelopen maand unaniem aangenomen. Fractievoorzitter Ina Booij: “Er is een grote klimaatopgave voor Meppel. De doelstelling om in 2040 CO2-neutraal te worden vraagt voortdurende aandacht van overheid en samenleving. Een klimaatdag kan een goed middel zijn om die aandacht vast te houden.” Het college werkt nu aan een voorstel om het plan uit te werken.