31 mei 2018

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: mei 2018

Locatie: Drenthe

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje.

#energiebesparing

Hoewel de activiteiten van de Drentse Energie Organisatie (DEO) moeizaam op gang kwamen volgens de provincie Drenthe, blijkt de stichting nu van groot belang om de ambities op het gebied van energiebesparing te bereiken. De provincie investeert daarom 10 miljoen euro extra in leningen om bedrijven in Drenthe te helpen hun energieverbruik te verminderen. Aanvankelijk zou de DEO eind 2020 hun activiteiten beëindigen, maar omdat er nog veel te doen is op het gebied van energie en de noodzaak voor verduurzaming verder is toegenomen, worden de activiteiten van DEO met vijf jaar verlengd. 

#Stekkeractie

De Provincie Drenthe heeft, in samenwerking met de Hanzehogeschool in Groningen, ook een nieuw project gelanceerd waarmee tienduizend huishoudens in Drenthe aan de slag kunnen met energiebesparing. De deelnemende huishoudens krijgen een koffer met meetapparatuur waarmee ze zelf de ‘energieslurpers’ in huis kunnen opsporen. Aan de hand van de resultaten bespreken de onderzoekers van de Hanzehogeschool met de deelnemende huishoudens hoe er energie bespaard kan worden. Ben je geïnteresseerd en wil je ook deelnemen? Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden. 

#circulaireeconomie

Een primeur voor het Alfa-college: de school in Hoogeveen is de eerste onderwijsinstelling met een materialenpaspoort waarin alle materialen en onderdelen zijn geïdentificeerd en gedocumenteerd. Het paspoort geeft inzicht in de geschiedenis van de gebruikte bouwonderdelen waardoor het terugwinnen van materialen na sloop of demontage van het gebouw gemakkelijker wordt. Het project ‘Volta 2020’ laat niet alleen zien hoe circulair bouwen in de praktijk vorm krijgt, volgens Alex van Oost (kwartiermaker van het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie) is het ook deel van een groeiende beweging rond circulaire economie in het Noorden: “Ik zie nieuwe samenwerkingen ontstaan, zoals hier binnen de onderwijsketen, en ook tussen sectoren als afval, bouw, chemie en landbouw. Volta 2020 is een van de stapstenen naar die circulaire Noorderpraktijk."

#glasvezel

De veendorpen in Hoogeveen kunnen zich opmaken voor snel internet. In de buitengebieden van Tiendeveen, Noordscheschut, Nieuweroord, Hollandscheveld, Nieuw Moscou, Elim en Nieuwlande gaat RE-NET aan de slag met de aanleg van glasvezel. Wethouder Jan Steenbergen: “Dit is fantastisch nieuws voor de inwoners. Snel internet is ook cruciaal voor de economische ontwikkeling van de gemeente.” In het derde kwartaal van 2018 wordt gestart met de werkzaamheden.

Vanwege een verouderde adreslijst heeft bewonersinitiatief Glasvezel De Woldennog drie miljoen euro extra nodig om alle adressen in gemeente De Wolden en de aanliggende buitengebieden van glasvezel te voorzien. Door de fout zijn 714 woningen over het hoofd gezien waardoor het project duurder uitkomt dan begroot. Wethouder Jan ten Kate staat wel positief tegenover de aanvraag: “Omdat het hier niet gaat om reparatie, maar om daadwerkelijke uitbreiding van de plannen.”

 

Nieuwsoverzicht Drenthe duurzaamheid

Van Zuidwolde tot Zuidlaren: juni 2018

Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje....

Meer lezen...